Categories

El-biler er bare en lappeløsning

Efter mere end 50 års advarsler er det pludselig gået op for politikerne at vi har overforbrugt og at der sker klimaforandringer. Og så går man i panik og finder løsninger, som viser handlekraft, men uden at tage fat i det egentlige problem, at vi producerer for meget, forbruger for meget, transporterer for meget osv. Selvfølgelig er der brug for nye tekniske løsninger, men det hjælper ikke ret meget, hvis den forbrugeristiske mentalitet og livsstil bare kører videre.
El-biler har mange fordele, de kan køre på ren vedvarende energi fra sol og vind og i selv om noget af energien kommer fra kul og olie, så er virkningsgraden ca. det dobbelte af en brændstofbil. Desuden fjernes luftforureningen fra landevejene. Men til gengæld er ulemperne ved den nuværende batteriteknologi så store, at en hurtig panikagtig omlægning til el-biler vil vise sig at være en fejldisponering.
Men el-biler eller ej, så kræver et stop af klimaforandringen langt mere gennemgribende nutænkning og samfundsmæssige forandringer. Vi skal køre mindre, producere mindre, forbruge mindre. Vi skal lære at bo hvor vi arbejder eller arbejde hvor vi bor, at holde op med at købe al mulig skrammel, som vi ikke har brug for, at købe lokale produkter, som ikke har været transporteret verden rundt, at genbruge osv. Der er så mange ting, som vi hver især kan gøre mere rigtig, uden at lide afsavn.
Men straks vil Ågerup og Corridon og alle de andre betonkapitalister råbe op og advare om at samfundet vil bryde sammen, hvis ikke der er vækst i produktion og forbrug. Og jo, det vil blive et andet samfund. Vi vil få mere tid til at interessere os for de nære ting, som fx. at passe på vore børn og vore gamle og til at passe på naturen og nyde alle de gratis glæder ved at amarbejde med naturen i stedet for de kunstige kortvarende glæder ved at købe og købe og købe alt muligt ragelse, som vi ikke har brug for.

Comments are closed.