Categories

Skal vi være bange for russerne?

Det var rigtig godt at Sigge Winther i aftes i Deadline præsenterede tallene som viser at militærstyrkerne i Nato er mange gange større end i Rusland. Men det var yderst beklageligt at gæsten Anna Libak fik lov til at afvise det som betydningsløst, og straks dreje samtalen i en anden retning.

Anne Libak er dygtig til russisk og har enhver tænkelig teoretisk baggrund for at være ruslandskender. Men hun ved ikke hvordan Ruslands befolkning tænker, fordi hun er inficeret af en nærmest religiøs russerskræk, som stammer fra den koldkrigsretorik, som højre populister, incl. hende selv, nu arbejder på at genoplive.

I mit arbejde med at modvirke Danmarks køb af krigsfly har jeg oplevet, at langt de fleste danskere ikke kender de tal som Siggi Winther lagde frem, og derfor er lettere at overbevise om ”nødvendigheden” af oprustning mod Rusland.
Tallene er derfor yderst afgørende for debatten, og Anne Libaks hurtige ignorering af tallene bør derfor ikke stå uimodsagt.

I forbindelse med fusionen af de 2 Tysklande var det en uformel aftale at de øvrige østeuropæiske lande skulle forblive neutrale. Men da Rusland var svag benyttede Vesten lejligheden til alligevel at annektere alle disse lande, og dette føles som en trussel set fra den russiske befolkning. Derfor er det let for Putin at få opbakning på hjemmefronten for sin aggressive fremtoning, men at betragte dette som en militær trussel mod vesten er naturligvis helt hen i vejret. Husk på også at Rusland har været angrebet 3 gange af vesten med store tab til følge, og USA’s fremturen i Sydamerika, Vietnam og Mellemøsten har ikke svækket frygten i den russiske befolkning. Endelig har kun USA og ingen andre anvendt atomvåben.

Men kort sagt, tallene som blev vist i aftes er et væsentligt argument blandt mange andre, for at et russisk angreb på vesten er utænkeligt, og tallene derfor bør være med til at nedtone den russerskræk, som militærstrateger og våben lobbyen bygger på.
Men med Anne Libaks deltagelse uden modspil, blev denne yderst væsentlige oplysning reduceret til ingenting.

You must be logged in to post a comment.