Categories

Kontrol med PET er ikke nok, hemmelighederne skal væk

Da jeg for mange år siden læste Franz Kafkas bog, Processen, var jeg lykkelig for at være Dansker, at leve i et demokratisk samfund, hvor menneskerettigheder var prioriteret højere end alt andet.
Men sådan er det ikke længere, paralleler til Kafkas roman foregår nu jævnligt i Danmark. Der er heldigvis stadig en gradsforskel mellem det danske PET og de tidligere KGB, Stasi og Gestappo, eller CIA. Men tankegangen er den samme, og med glidebanen siden 2001 er vi nået langt af vejen derhen, hvor menneskerettigheder kommer i anden eller tredie række. Og dygtige magtmennesker som Jakob Scharf og co. forstår at sælge varen i form af at oppiske trusselstemning og frygt, og dermed manipulere stemmehungrende politikere til at give PET mere magt og flere bevillinger, og dermed mulighed for at undertrykke enkeltindividet i systemets og sikkerhedens navn, – nøjagtig som det sker i diktaturstater. Og hvis vi fortsætter af samme glidebane så vil vi snart se en PET-diktaturstat som minder om Sovjet og DDR, og efterhånden kun er demokratisk på papiret, og kun for de individer, som afholder sig fra at have en mening om andet end vejret og prisen på benzin.
Kulturrevolutionen i 1960-erne skabte frihed, vi slap af med autoriteternes magt, og vi kunne virkelig føle at Danmark var noget særligt, hvor vi kunne leve med en fantastisk følelse af frihed.
Det varede indtil 2001, så kom alle mørke uniformerede kræfter og gjorde os alle til potentielle forbrydere, som skal smide tøjet i lufthavne og passe på hvad vi siger, og som skal bestemme hvem der kan blive ministre, og hvem der i det hele taget må være i Danmark.
Denne glidebane skal stoppes nu, hvis vi stadig vil kalde os et demokratisk samfund. Parlimentarisk kontrol er det mindste vi kan forlange, og det bør ske uden yderligere forsinkelse. Men den rigtige og endelige løsning bør være en lukning af PET, fordi et samfund kan ikke være reelt demokratisk, når der findes et hemmeligt politi.

You must be logged in to post a comment.